Описание
Суис Чард / Манголд – цветовете на природата!
Ако не сте чували за Суис Чард / Манголд, сега е момента да се запознаете. Също като своят по-познат братовчед Кейл, Суис Чард-а е фрашкан с полезни хранителни вещества и витамини!
Една порция (около 175) гр от този листен супер-зеленчук, може да Ви осигури 700% от дневната Ви нужда от витамин К и до 200% от дневната Ви нужда от витамин А.
Също като други зеленчуци от същото семейство, чард-а съдържа нитрати (полезни!), които контролират кръвното налягане, намаляват нужното количество кислород по време на физически тренировки и подобряват цялостно физическата ни форма.
Същата една порция, съдържаща само 35 калории ще Ви осигури 3.3 гр. протеин, 0.2 гр. мазнини и 7.2 гр. въглехидрати (вкл. 3.7 гр фибри и 1.9 гр. захари). Едновременно покривате и 716% от днвните си нужди от витамин К, 214% от дневната Ви нужда от витамин А, 53% от витамин C, 38% магнезий, 29% манган, 27% калий, 22% желязо и 17% витмин Е.
В по-малки количества получавате и тиамин, рибофлавин, ниацин, витмин B-6, калций, фосфор, цинк и селениум.
Суис Чард-а съдържа и голямо количество антиоксиданти алфа и бета-каротини и изключително подпомагащият мозъчната функция холин.
Балансира кръвното налягане
Хора, чиято диета е бедна на минералите калций, магнезий и калий са по-склонни да имат проблеми с високото кръвно налягане. Тези минерали спомагат при високо кръвното налягане, като подобряват отделянето на натрий от организма и разширяват кръвоносните съдове (артерии).
Важно е да отбележим, че приема на тези минерали под формата на хранителни добавки, няма да Ви осигури същите ползи, както приемайки ги с истинска храна. Суис Чард-а съдържа всичките три важни минерала и подобрява значително приема им, особенно на Магнезия.
В борбата срещу рак-а
Суис Чард е богат на хлорофил, който доказано блокира ракообразуващите хетероциклични амини, които се образуват при готвенето (печенето, особенно на грил/скара!) на храни при висока температура.
Затова е важно при консумирането на печени меса на скара или грил да консумираме и достатъчно листни зеленчуци, богати на хлорофил, които да неутрализират този канцерогеннен ефект.
Контролира диабета
Суис Чард съдържа антиоксиданти, познати като алфа-линоленова киселина, която намалява нивата на глюкозата, увеличава чувствителността на инсулина и предотвратява окислителните процеси при пациенти с диабет. По този начин присъствието на Чард-а в менюто на хора с диабет, може да подобри цялостното им състояние.
Предотвратява развитието на Остеропорозата
Адекватния прием на витамин К може да подобри цялостното състояние на костите ни, балансирайки протеините в тях. Подобрява усвояването на калция и намалява отделянето му от организма, чрез урината. Недостатъчния прием на витамин К се асоциира с повишен риск от фрактури на костите. Препоръчително е да се увеличи приема на витамин К, консумирайки листни зеленчуци, като Суис Чард, рукола и спанак, чрез които приемате също и калций.
Подобрява цялостната ни атлетична форма
Нитратите, доказано подобряват снабдяването на кислород в мускулите по време на физически упражения, което ни навява на мисълта, че увеличавайки приема на нитрати, може да подобри издържливостта ни при по-дълги физически натоварвания. В същото време намаляват риска за хора със сърдечно-съдови и респираторни заболявани или проблеми с метаболизма.
Няколко съвета, как да добавим Суис Чард в диетата си.
Когато избирате Суис Чард, търсете листа, които да са твърди и добре обагрени в зелено. По-малките листа са по-крехки и имат по-мек вкус. За най – добро запазване на полезните му качества, препоръчваме да се съхранява в хладилник.
Поради съдържанието на оксалинова киселина в листните зеленчуците като Спанак, Кейл и Суис Чард, препоръчваме бърза и кратка термична обработка, като например 30 сек – до 1 мин запарване с вряла вода. След което водата се изхвърля и листата могат да се използват във всякакъв вид ястия и здравословни напитки!
Отзиви
Все още няма отзиви.