Sorry, this entry is only available in Bulgarian and Russian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

 Ферма за пасищно отглеждане на месодайни телета.

пасищни месодайни телета

Породите които сме избрали за нашата ферма са Абърдийн Ангъс и Галовей.

Защо Абърдийн Ангъс и Галовей?

пасищни месодайни телета

Защото тези две породи се славят с перфектни си вкусовите качества на месото в цял Свят.

Животните са издържливи на привичките на времето и устояват, както сурови зимни условия на открито, така и всякакви широкоразпространени заболявания по повечето “питомни” породи телета.

Месото им се отличава с много добра мраморираност и неповторими вкус. Това е меко казано най-качественото телешко месо, което можете да намерите на пазара.

 

Защо пасищно?

Блек Ангъс BLACK ANGUS

Защото животните ни се чувстват перфектно в естествената им среда. Те са свободни да се разхождат на площ от 500 дка естествени биологични пасища, избирайки най-вкусните тревички и билки. Така огрявани от слънцето, усещайки вятъра и прохладата на дъжда, те се отглеждат БЕЗ СТРЕС, БЕЗ КОНЦЕНТРИРАНИ ФУРАЖИ, заобградени само и единствено от природата.

Ето и един интересен факт за пасищно отглежданите животни:

Блек Ангъс BLACK ANGUS

Учените са открили, че не само е необходимо да приемаме достатъчно количество ненаситени мастни киселини с храната си, но също така, че двата вида Омега-3 и Омега-6 са полезни за организма ни, само когато са в съотношение 1:5 или по-ниско.

По този начин, консумацията им ни предпазва от артеросклероза, тромбози и са способни дори да намалят нивата на холестерол в организма ни.

За съжаление в днешно време, повечето животински продукти се произвеждат основно чрез интензивно хранене на животните с концентрирани зърнени фуражи. Зърното обаче, както и слънчогледовите фуражи, съдържат основно Омега-6 мастни киселини.

В следствие на това, храните които консумираме са със съотношения от 1:10 и 1:20 на Омега-3 към Омега-6. Това показва прекомерното съдържание на Омега-6 в храната ни. Конкретно при телешкото месо се наблюдават нива от 1:14 при животни угоявани интензивно, основно в страните от развития Свят, което се получава от големите нива на Омега-6 в концентрираните фуражи.

Тревата от друга страна съдържа 45%-50% Омега-3 мастни киселини, като е с най-високо съдържание, в сравнение с останалите фуражи. Изследователите са открили, че телешкото месо от пасищно отглеждани телета съдържа не само по-малко наситени мастни киселини, но също така и че съотношението на Омега-3 към Омега-6 достига до 1:3 .

Именно затова телешкото месо от пасищно отглеждани животни съдържа тези полезни качества и е в пъти по-здравословно отколкото месото от интензивно угоявани животни.