Ферма за пасищно отглеждане на месодайни телета.
Породите които сме избрали за нашата ферма са Абърдийн Ангъс и Галовей.
Защо Абърдийн Ангъс и Галовей?
Защото тези две породи се славят с перфектни си вкусовите качества на месото в цял Свят.
Животните са издържливи на привичките на времето и устояват, както сурови зимни условия на открито, така и всякакви широкоразпространени заболявания по повечето “питомни” породи телета.
Месото им се отличава с много добра мраморираност и неповторими вкус. Това е меко казано най-качественото телешко месо, което можете да намерите на пазара.
Защо пасищно?
Защото животните ни се чувстват перфектно в естествената им среда. Те са свободни да се разхождат на площ от 500 дка естествени биологични пасища, избирайки най-вкусните тревички и билки. Така огрявани от слънцето, усещайки вятъра и прохладата на дъжда, те се отглеждат БЕЗ СТРЕС, БЕЗ КОНЦЕНТРИРАНИ ФУРАЖИ, заобградени само и единствено от природата.
Ето и един интересен факт за пасищно отглежданите животни:
Учените са открили, че не само е необходимо да приемаме достатъчно количество ненаситени мастни киселини с храната си, но също така, че двата вида Омега-3 и Омега-6 са полезни за организма ни, само когато са в съотношение 1:5 или по-ниско.
По този начин, консумацията им ни предпазва от артеросклероза, тромбози и са способни дори да намалят нивата на холестерол в организма ни.
За съжаление в днешно време, повечето животински продукти се произвеждат основно чрез интензивно хранене на животните с концентрирани зърнени фуражи. Зърното обаче, както и слънчогледовите фуражи, съдържат основно Омега-6 мастни киселини.
В следствие на това, храните които консумираме са със съотношения от 1:10 и 1:20 на Омега-3 към Омега-6. Това показва прекомерното съдържание на Омега-6 в храната ни. Конкретно при телешкото месо се наблюдават нива от 1:14 при животни угоявани интензивно, основно в страните от развития Свят, което се получава от големите нива на Омега-6 в концентрираните фуражи.
Тревата от друга страна съдържа 45%-50% Омега-3 мастни киселини, като е с най-високо съдържание, в сравнение с останалите фуражи. Изследователите са открили, че телешкото месо от пасищно отглеждани телета съдържа не само по-малко наситени мастни киселини, но също така и че съотношението на Омега-3 към Омега-6 достига до 1:3 .
Именно затова телешкото месо от пасищно отглеждани животни съдържа тези полезни качества и е в пъти по-здравословно отколкото месото от интензивно угоявани животни.